header_dagbehandeling

Groeihormoontest

Uw kinderarts heeft een groeihormoontest aangevraagd. Deze zal plaats vinden in dagbehandeling. Het doel van de groeihormoontest is om te kijken of uw kind voldoende groeihormoon kan maken. Om dit te bepalen zal uw kind een medicijn krijgen dat ervoor zorgt dat het groeihormoon in het bloed zal stijgen. Hierna wordt een aantal maal bloed afgenomen. Er kunnen twee soorten  medicijnen worden gegeven om het groeihormoon te laten oplopen: Clonidine en Arginine.

  •  Clonidine test 
  •  Arginine test 

Clonidine test

Bij de Clonidine test komt uw kind 's ochtends om 8 uur nuchter naar de dagbehandeling. De kinderarts zal een infuus inbrengen waaruit alle bloedafnames worden gedaan zodat uw kind zo min mogelijk geprikt hoeft te worden. Bij het inbrengen van het infuus wordt direct het eerste bloed afgenomen voor bepaling van verschillende hormonen waaronder het groeihormoon. Hierna krijgt uw kind 1 of meerdere tabletjes van het middel Clonidine. Dit middel zorgt voor een daling van de bloeddruk waar het lichaam op reageert door het maken van groeihormoon. Na de inname van de tabletjes zal een aantal malen bloed worden afgenomen uit het infuus.

Om uw kind goed in de gaten te kunnen houden vindt het onderzoek plaats onder controle van de bloeddruk en ligt uw kind aan de monitor om de ademhaling en hartaktie in de gaten houden. Tijdens het onderzoek heeft uw kind bedrust.

Aan het einde van het onderzoek, rond 12 uur , mogen u en uw kind weer naar huis. De kinderarts zal de uitslagen na enkele weken met u bespreken.

Arginine test

Bij de Arginine test komt uw kind 's ochtends om 8 uur nuchter naar de dagbehandeling. De kinderarts zal een infuus inbrengen waaruit alle bloedafnames worden gedaan zodat uw kind zo min mogelijk geprikt hoeft te worden. Bij het inbrengen van het infuus wordt direct het eerste bloed afgenomen voor bepaling van verschillende hormonen waaronder het groeihormoon. Hierna krijgt uw kind het medicijn Arginine toegediend door het infuus. Dit middel zorgt voor een daling van de bloedsuiker waar het lichaam op reageert door het maken van groeihormoon. Na de inloop van het medicijn zal een aantal malen bloed worden afgenomen uit het infuus.

Om uw kind goed in de gaten te kunnen houden vindt het onderzoek plaats onder controle van de bloeddruk en ligt uw kind aan de monitor om de ademhaling en hartaktie in de gaten houden. Tijdens het onderzoek heeft uw kind bedrust. Ook zal een aantal maal de bloedsuiker worden gemeten door middel van een vingerprik.

Aan het einde van het onderzoek, rond 12 uur , mogen u en uw kind weer naar huis. De kinderarts zal de uitslagen na enkele weken met u bespreken.

Contact